Granat, owoc

Granat, owoc o unikalnym smaku

Granat – owoc granatowca (zaskoczony/a? 😉 ), występującego na przykład na bliskim wschodzie – taką definicję możemy znaleźć w książkach czy encyklopedii. Co go wyróżnia spośród innych owoców?

Przede wszystkim jest to świetny owoc o unikalnym smaku. Jego zaletą jest to, że ma w sobie wiele cennych wartości odżywczy, witamin i silnych antyutleniaczy – lub inaczej antyoksydantów. Zawiera witaminy C i E, jak również miedź, cynk czy potas. Bez wątpienia jest również źródłem polifenoli.

Sam fakt, że posiada antyoksydanty już mówi nam, że spożywanie granatu wpływa na nasze procesy organizmu związane ze starzeniem czy odpornością.

W skrócie mówiąc – im więcej jesz granatów, tym dłużej żyjesz! I jest to prawda.

Granat – dlaczego jest tak zdrowy?

O zdrowotnych właściwościach zielonej herbaty nie trzeba nic wspominać. A te właściwości zielona herbata zawdzięcza właśnie przeciwutleniaczom. Wystarczy zatem dodać, że granat posiada 3 razy więcej przeciwutleniaczy niż ta herbata.

Dodatkowo owoce te są świetnym źródłem mikroelementów wzmacniających serce, ponieważ obniżają ciśnienie krwi oraz wspomagają walkę z przeróżnymi chorobami serca.

Kolejnym potwierdzeniem zdrowotnych powodów do jedzenia granatu jest to, że działa antybakteryjnie.

Wszystkie te właściwości owoców granatu sprawiają, że znajduje on zastosowanie nie tylko jako pyszny dodatek żywieniowy, ale także zastosowania kosmetyczne nie są mu obce.

Wyciągi z granatu bowiem działają ochronnie na skórę jak i jej łagodzą jej podrażnienia.

Symbol… płodności?

Te niemal boskie właściwości granatu sprawiły, że uzyskał on niebagatelną pozycję w historii kultury i symbolice, bowiem duża ilość nasion jakie możemy spotkać w jednym owocu sprawiła, że został on okrzyknięty w starożytności symbolem płodności (a jego kwiat zaś symbolem miłości).

W kuchni można zastosować granat na różne sposoby.

Przede wszystko – jak na owoc przystało – dobrze odnajduje się jako dodatek do deserów czy też sałatek owocowych, podkreślając ich smak poprzez nadanie im swojego niepowtarzalnego charakteru.

Ale dla osób lubiących kuchenne eksperymenty śmiało można doradzić dosyć nietypowe połączenie granatu, z mięsem.

W sieci istnieje mnóstwo nie zwykłych przepisów na tego typu danie, więc pozostaje zachęcić do poszerzania swoich horyzontów kuchennych i otwarcie się na nowe doznania, z granatem w roli głównej.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *